Az angol diákok többsége inkább Beckham vagy Beckhamné akar lenni, mint művelt, szakképzett ember - derült ki egy brit tanárokat megkérdező felmérésből. A gyerekeket nem érdekli a karrier, híresek akarnak lenni - összegezte a kutatás eredményét a brit Tanárok és Előadók Szövetségének (ATL) tanulmánya.

A kifaggatott tanárok kétharmada szerint a tanulók vagy sportsztárságra vagy popsztárságra ácsingóznak. A legközkedveltebb pályamodell David és Victoria (Posh) Beckhamé a szigetországban. Az okokat firtató kérdésre nincs elfogadható válasz: a gyerekek "a hírnévért akarnak híresek lenni", egy általános iskolai tanár egyenesen úgy fogalmazott, hogy "a növendékek zöme szerint nem fontos a tudás hozta siker, mert valaki azzal is híres lehet, ha bekerül egy valóságshow-ba".

A tanárszervezet vezetőjét nem lepték meg a beérkezett válaszok, mint mondta, a média hírességimádó torzképe az egész társadalom felfogására rányomta a bélyegét, s így persze az iskolákban is celebkultusz alakult ki. A felmérés rangsort is felállított a "modern példaképek" között: a Beckham-párt Frank Lampard követi a Chelsea középcsatára, mögötte Keira Knightley filmcsillag, és a Doktor Who című sci-fi-sorozat időutazója, David Tennant sorakozik.