horoszkóp

Online gyónnak a hívek Amerikában

2008.03.14. 14:19
Különböző egyházi beszámolók szerint - derült ki a washingtoni Georgetown Egyetem egy tanulmányából - csökken azoknak a híveknek a száma, akik személyesen gyónnak, ehelyett olyan online gyóntató fülkéket látogatnak, mint az ivescrewedup.com, a mysecret.tv vagy a dailyconfessions.com. A lélekre nehezedő terhektől így gyorsabb és egyszerűbb megszabadulni.

A gyónás sok esetben - amerikai módra - nyilvános. A camfess.com oldalán egy nő például azt gyónta meg - videoüzenet formájában - mindenki előtt, hogy nem tartja vonzónak barátját. Van olyan, aki azt vallja be, hogy kóros cipővásárló, más házasságon kívüli viszonyát gyónja meg, és van, aki arról számol be, hogy 15 ezer dollárt lopott el egy családtagjától. A forgivenet.com weboldal kimondottan arra szolgál, hogy a "bűnösök és vétkezők" online megbocsátást nyerjenek.Több gyóntatóoldal látogatói névtelenségben maradnak. Az élőszóban történő gyónás hagyományos megtisztító élményét az interneten az idegenek előtt való vallomástétel helyettesíti. A CNN beszámolója szerint a legtöbb online oldal nem rendelkezik olyan szakemberrel, aki a gyónásokat felügyelné.

A gyónás új műfajáról van szó - mutatott rá Sherry Turkle pszichológus, a Massachusetts Institute of Technology professzora. Kifejtette, hogy ezeken az oldalakon nincsenek igazi reakciók a vallomásokra, senki nem beszélget el a "bűnösökkel", nem lehet megvitatni az üzeneteket. Az a portál már kivételnek számít, amelynek közössége az ölelés vagy vállrándítás gombra klikkelve kifejezheti rokonszenvét vagy közönyét. Turkle szerint az online gyónás jelensége is azt mutatja, hogy az amerikai társadalomból egyre inkább eltűnik a közösségi szellem, és egyre gyengébbek az embereket egymáshoz fűző valódi kapcsolatok.Ellenkezőképpen vélekedik Bobby Gruenewald atya, az oklahomai lifechurch.tv neoprotestáns portál tagja, aki szerint az online gyónás először teszi lehetővé, hogy a hívők nemcsak titkaikról, hanem minden, az őket nyomasztó dologról őszinte vallomást tegyenek. (MTI)