Nagy a valószínűsége annak, hogy a területi gyűlés elfogadja a firenzei állatvédők egyik indítványát, amelyben azt kérik, hogy a házi kedvenceket engedjék be minden nyilvános helyre, így akár a múzeumokba is - természetesen megfelelő oltások birtokában és pórázon tartva. Az állatvédők szerint ezzel csökkenne a kidobott háziállatok száma, hiszen többé nem jelentene gondot a gazdinak, hogy mit tegyen velük, ha például múzeumba igyekszik.
Franco Zeffirelli filmrendező, aki maga is kutyatulajdonos, azonban azt nyilatkozta a Corriere della Sera című napilapnak, hogy egyfelől valóban biztosítani kell "az ember legjobb barátjának méltóságát", másfelől azonban ezt nem úgy kell tenni, hogy egy bokszban ülünk vele. "A kutyák és a macskák egy kicsit olyanok, mint a gyerekek, és oda valók, ahol szeretnek lenni. Sohasem vinném őket az operába. Kínszenvedés lenne nekik" - érvelt.
"Szeretem az állatokat, de nem hinném, hogy a múzeumban lenne a helyük. A múzeumok a művészet szemlélésének zsúfolt terei. A pitbullok, cirmos cicák, nem beszélve a papagájokról és az aranyhalakról, nem éreznék otthon magukat" -  nyilatkozta a firenzei Uffizi képtár igazgatója. (MTI)