Egy kaliforniai bíróság kötelezte az amerikai és nemzetközi Starbucks kávézóláncot, hogy térítsen meg 106 millió dollár elmaradt borravalót és kamatot a kaliforniai felszolgálóinak. A vállalat fellebbezett a döntés ellen. A bíróság jogtalannak találta, hogy a felszolgálóknak osztozniuk kell a borravalón a műszakvezetőkkel. Kaliforniában szövetségi állami törvény tiltja, hogy a munkáltatók "lenyúlják" az alkalmazottak borravalóját. A cégnél elterjedt gyakorlatot a kaliforniai La Jolla Starbucks-kávézójának dolgozója vitte perre még 2004-ben, azzal az érveléssel, hogy a műszakvezetők a cégvezetéshez tartoznak, tehát munkáltatónak minősülnek. A felperes azzal is érvelt, hogy a Starbucks ne a felszolgálók kárára takarékoskodjon a vezetők fizetésén.

A bíróság elfogadta a felperes érvelését, amelyet a Starbucks ügyvédei vitattak, azon az alapon, hogy a műszakvezetők, a munkaszervezési felelősségük és tevékenységük mellett és közben, ugyanúgy főzik és felszolgálják a kávét, mint a többi alkalmazott, tehát nem lehet őket "nem dolgozó" vezetőknek, munkáltatónak tekinteni. Akárhogyan alakul is a per másodfokon, azt még senki sem tudja, hogyan lehet majd az esetleg jogerősen megítélt összeget szétosztani a kedvezményezettek között, akiknek többsége rég nem dolgozik már a cégnél. Kaliforniában 2000 óta mintegy százezer felszolgáló fordult meg a Starbucksnál.

A Starbucksnak 39 országban mintegy 15 ezer kávéháza van - 10 ezer az Egyesült Államokban és ötezer külföldön -, és az idén Magyarországon is nyitni készül egyet. A "nem elsőrendű válság" keltette borús fogyasztói hangulatban a Starbucksnak is rosszul megy: a tavalyi utolsó negyedévben és januárban is csökkent a bevétele 1 százalékkal, első ízben a cég történetében. Ez megrémítette a befektetőket, a Starbucks részvények értéke kevesebb lett a héten. A cégvezetés azonnal meghirdette újfajta káváfőzőgépek beszerzést, új kávéspecialitások indítását áprilistól, és új törzsvendég-jutalmazó programot is kidolgozott, de a befektetők még mindig fanyalognak. A Starbucks száz rosszul menő amerikai üzletét hamarosan bezárja, az Egyesült Államokban 1175-re csökkentette tervét új kávézók idei megnyitására 1600-ról, ellenben az idei külföldi üzletnyitások tervét 75-tel 975-re emelte. (FH)