Youtube-videóval nyertek lemezszerződést a szerzetesek

2008.03.23. 09:30

E-mailben elküldött, egy internetes videómegosztó oldalon közzétett felvétellel nyert lemezszerződést egy osztrák szerzetesrend - adta hírül vasárnap a BBC brit közszolgálati média internetes oldalán.

A többek között Eminemmel és Amy Winehouse-szal dolgozó Universal Music februárban kezdett szerzeteseket keresni egy albumhoz, és több száz beküldött felvételt végighallgatott, végül az e-mailben, YouTube videóval jelentkező Heiligenkreuz (magyarul Szentkereszt) kolostor énekeseit választotta.

A kolostorban élő Karl atya azt mondta, nem gondolták, hogy őket választják, és csak a móka kedvéért jelentkeztek. A lemezen tíz-tizenkét pap fog szerepelni, és a rend azt tervezi, hogy az eladásokból származó bevételeket a ciszterci szerzetesek képzésére fordítja. A Universal cég még az idén szeretné piacra dobni az albumot.

A ciszterciek kolostora a Bécsi-erdőben 1133 óta működik, jelenleg 80 szerzetesnek ad otthont. A gregorián ének a kora középkorban ered, és az Enigma együttesnek köszönhetően az 1990-es évek óta újra népszerű. (FH)