Hillary Clinton és Madonna rokonok

rk
2008.03.26. 07:44

Ez aztán a szép család: Barack Obama Brad Pitt távoli unkatestvére, Hillary Clinton viszont Pitt élettársának, Angelina Jolie-nak a rokona - és ez mind tény. Ugyanis egy tudományos származástani társaság, a New England Historic Genealogical Society kutatói ástak az irattárak mélyére ezért a szenzációért. Persze nem véletlenül turkáltak a dokumentumok között, direkt a három amerikai elnökjelölt, a demokrata Obama és Clinton, valamint a republikánus John McCain közötti rokoni szálakat akarták felgöngyölíteni. Nos, kiderült, hogy Clintonnak anyai ágon francia-kanadai felmenői voltak, így aztán további három énekes sztár: Madonna, Céline Dilon és Alanis Morissette is a tágabb családjába tartozik.

Obama sem marad le mögötte, a fehér kansasi anyától és kenyai apától származó politikus nem kevesebb, mint hat amerikai elnököt szólíthat kuzinjának, köztük a hivatalban lévő George W. Busht is. McCain viszont éppenséggel a jelenlegi first lady, Laura Bush távoli hozzátartozója. Christopher Child családfakutató szerint miközben a jelöltek folyton arra koncentrálnak, hogy rávilágítsanak a nézeteik között lévő különbségekre, a származásuk azt mutatja, hogy valójában sokkal közelebb állnak egymáshoz, mint gondolnák. A kutatás alapján "egy csomó olyan ember áll rokoni kapcsolatban egymással, akikről nem is sejtenénk" - jegyezte meg Child.

Obama elődei között például bőven teremtek az elnökök akár demokraták, akár republikánusok: az ifjabb és idősebb Bush, Gerald Ford, Lyndon Johnson, Harry S. Truman és James Madison. De családjába sorolhatja Dick Cheney alelnököt, Sir Winston Churchill brit kormányfőt és Robert E. Lee-t, a polgárháború tábornokát is. A szakember az utóbbi három évet szentelte a jelöltek családfájának. A munkában Gary Boyd Roberts, az Ancestors of American Presidents (Az amerikai elnökök ősei) című, 1989-ben megjelent szakkönyv szerzője volt a segítségére. Kiderült, hogy az elnökség női várományosa szegről-végről rokonságban áll Jack Kerouac íróval és Camilla Parker-Bowlesszal, a brit Károly herceg felségével.

McCain hozzátartozóit jóval nehezebb volt fellelni, mert nem álltak a rendelkezésre olyan pontos családi dokumentumok, mint két másik jelölttársa esetében. A kutatás mélységeire jellemző, hogy Obama és Bush elnök rokoni kapcsolatára a XVII. század közepéről fennmaradt iratokban akadtak rá: a közös ős az 1662-ben elhunyt Samuel Hinkley. Pitt és Obama családfája pedig az 1769-ben elhunyt Edwin Hickmanen keresztül forrt össze. Clinton és Jolie közös elődje pedig az 1718-ban jobblétre szenderült Jean Cusson - mutatták ki az 1845-ben alapított nonprofit származástani szervezet munkatársai. (MTI)