horoszkóp

200 millió közpénzt kap a Jóban Rosszban

2008.03.27. 08:46
Nettó 200 millió forintot - egy egész estés magyar nagyjátékfilm átlagos költségvetését - kap pályázat nélkül a Tv2 szappanoperája, a Jóban Rosszban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől - írja a HVG. A deal: cserébe a sorozatban bemutatják egy uniós pályázat alakulását.

Az
MTM-SBS Televízió Zrt. egy 2008. február és december között hatályos koprodukciós szerződés alapján kapja a pénzt az NFÜ-től, amelyért cserébe 164 műsorpercet garantál az EU-pályázati témakörben. A döntést nem előzte meg pályázat, a tévétársaságot az ötlettel megkereső cég kommunikációs főigazgatója, Lantos Gabriella szerint koprodukció esetén a közbeszerzési törvény ezt lehetővé teszi.

Az EU kötelezi a magyar kormányt az uniós fejlesztések propagálására, az NFÜ ennek keretében a köztévén futó Modern képmesék oktatóanimációt, az RTL Klubon a Miniszéria című sorozatot, valamint egy vasárnap délelőtti EU-magazit finanszíroz. Egy szappanoperában propagálni az EU-pályázati lehetőségeket szerintük azért fontos, "hogy az is képbe kerüljön, aki soha nem fog pályázni", és azért nem a Barátok köztben teszik mindezt, mert egy tavalyi megkeresésükre ott "nem volt pozitív fogadókészség".