A kormány segítségét kéri egy ősi brit intézmény, a falusi pub megmentéséhez Károly walesi herceg. Hetente 27 tradicionális vidéki kocsma zár be Nagy-Britanniában, mert a gyér forgalom miatt nem éri meg fenntartani őket. A brit trónörökös hat éve küzd, hogy megfordítsa a trendet. A Pub is the Hub (kb. A kocsma a falu központja) néven indított kocsmafejlesztő programja révén már nagyjából 350 pubot modernizáltak. Károly herceg most a kormány támogatását kéri a folytatáshoz, és meghívta Hilary Benn vidékfejlesztésért felelős minisztert, hogy egy frissen felújított pubban személyesen mutassa be a kezdeményezés lényegét.
Az évszázadokig a helyi közösségi élet központját jelentő falusi pub válságát egyebek mellett a szupermarketek olcsó italkínálata és a dohányzási tilalom okozta. A kiutat az jelentheti, ha megpróbál megfelelni a fiatal generáció igényeinek is. A program kisebb összegű kölcsönt kínál a szolgáltatások fejlesztéséhez, például ahhoz, hogy a népszerű kávéházláncok mintájára vezeték nélküli internetkapcsolattal és modern kávégéppel szereljék fel üzletüket a kocsmárosok.
A Brit Sör- és Pubszövetség (BBPA) adatai szerint az országban 57 ezer pub működik. Ebből jelenleg nagyjából ezer áll a csőd szélén. (MTI)