Műszemlencsét kap egy mindkét szemére megvakult székesfehérvári kutya; az operáció költségét támogatásokból gyűjti össze az állatot pártfogoló Alpha Segítő Kéz Állatkórházi Alapítvány. A 11 éves kutya majd háromhónapos kóborlás után, néhány hete került az alapítvány kutyamenhelyére, ahol az állatorvosi vizsgálat során megállapították, hogy a mindkét szemén levő hályog miatt vak - mondta el az MTI-nek Molnár Tamásné, a szervezet állatvédelmi referense.

Miután ismert, hogy a Szentesen praktizáló Dobos András állatorvos igen jó eredménnyel végez műszemlencse-beültetést, megkeresték, s ő munkadíjat nem számítva, önköltségi áron, azaz a lencsék és a műtéthez szükséges egyéb anyagok áráért elvállalta az operációt. A Vaksinak elnevezett kutyus szemlencse-beültetésének mintegy nyolcvanezer forintos költségére eddig hatvanezer forint gyűlt össze támogatásokból.

Időközben kiderült, hogy a kutyus nem azért kóborolt, mert a gazdái kidobták, hanem egy erdőben tett séta során, január 10-én elszökött tőlük. Azóta tűvé tették érte a környéket, s amikor egy újságcikk alapján a nyomára bukkantak, azonnal jelentkeztek érte. Így Szultán - mert, mint kiderült az eb neve - már megszokott otthonában, az idős házaspárnál várja a műtét idejét, amire várhatóan rövidesen sor kerülhet. Gazdái és az alapítvány dolgozói abban bíznak, hogy az operáció eredményeként Szultán/Vaksi visszanyeri majd az egyik szemére három, a másikra két éve elvesztett látását.