Természetes alapú gumióvszert gyártó állami üzemet nyitottak Brazíliában az Amazonas-menti őserdő védelme és a kondomfüggőség enyhítése céljából. Az első brazil állami óvszergyár az észak-nyugati Acre szövetségi államban épült, kapacitása évi 100 millió darab. Kedden kezdték meg a termelést. Az alapanyag a latex, az őserdei gumifa nedve. Az egészségügyi minisztérium számításai szerint az őshonos fák megcsapolása és a latex begyűjtése, azaz a gyár ellátása az óvszeralapanyaggal 550 helyi családnak biztosít megélhetést és visszaszoríthatja az illegális fakitermelést.

A hazai termelés beindításának másik fő célja a külföldi gumióvszertől való függőség enyhítése. Brazília a legnagyobb kondomimportőr a világon. A kormány idén már egymilliárd darabot szerzett be. Ezeket a AIDS/HIV-megelőző és szexuális felvilágosító kampány aktivistái osztják szét az országban tájékoztató füzetek mellékleteként.

A fogamzásgátlást ellenző katolikus egyház gyakran kritizálja a kormányzati óvszerosztó akciókat. Brazíliában él a világ legnépesebb, csaknem 200 milliós római katolikus közössége. Az egészségügyi minisztérium felmérése szerint a brazil férfiak 80 százaléka használ gumióvszert, bár a nőknek csak negyven százaléka állította, hogy ragaszkodik ehhez. A HIV-pozitív brazilok száma eléri a 600 ezret, rendszeres kezelésben csak egyharmaduk részesül.(MTI)