Bob Dylan személyében első ízben részesült a rockzene egyik képviselője a legrangosabb amerikai sajtó- és irodalmi elismerésből, a Pulitzer-díjból, amely korábban csak a komolyzenét, illetve a közelmúltban a jazzt méltatta figyelmére. Az amerikai énekes, dalszerző, költő az indoklás szerint azért részesült az életműért járó különdíjban, mert "mély hatást gyakorolt a populáris zenére és az amerikai kultúrára, főleg rendkívüli költői erejű dalszövegei révén.

Az énekes-dalszerzőnek odaítélt különdíj nem jelenti, hogy a Pulitzer-díj zsűrije hátat fordított volna a klasszikus zenének: a zenei kategóriában a 2008-as elismerést a The Little Match Girl Passion című szerzemény kapta; alkotója David Lang, aki tavaly ősszel debütált a Carnegie Hallban.  David Lang családjában Dylan dalait hallgatják a leggyakrabban, és így a zeneszerzőt - mint mondta - nagyon nagy boldogsággal tölti el, hogy egyszerre kapták meg mindketten az elismerést.

A Pulitzer-díjra esélyesek között egyébként már évek óta emlegették Bob Dylant, akinek neve még az irodalmi Nobel-díj esetében is felmerült, tekintettel arra, hogy dalszövegei nagyon közel állnak a költészethez, ha ugyan nem egyenértékűek azzal.