10 ezer szingapúri dollárt (csaknem 1,2 millió forint) büntetést kell fizetnie a városállam egyik kábelszolgáltatójának egy reklám miatt, amelyben elcsattant egy leszbikus csók. A médiahatóság szerdán azt mondta, hogy az egyik énekes dalát népszerűsítő klipben két fiatal lány csókolózik, ez pedig azt sugalmazza, hogy egy ilyen kapcsolat elfogadható. Az ázsiai miniállam médiatörvénye ugyanis minden olyasmit tilt, ami a homoszexualitást megengedhető dolognak mutat be.

A szolgáltató nem ért egyet a büntetéssel ugyan, ám azt mondja: megérti a médiahatóság aggodalmát, és a jövőben is szoros együttműködést ígért. Szingapúr, noha a térség legfejlettebb gazdaságát tudhatja magáénak, a nemiség tekintetében igencsak vaskalapos: a városállam vezetői például csak tavaly, a büntetőtörvénykönyv fölülvizsgálatakor legalizálta a heteroszexuális párok közt az orális és anális szexet. A homoszexualitást azonban továbbra is büntetik: akár két év börtönt is kaphatnak a saját nemükhöz vonzódók - írta a Független Hírügynökség.

Igaz, ilyen ítélet csak nagyon ritkán születik. Szingapúr miniszterelnöke azt mondja, hogy az ország társadalma konzervatív, amely a családra, mint alapvető értékre épül, így nem tervezi, hogy bármiylen változást is elindítson, amely a melegeknek kedvezne. Lee Hsien Loong szerint ugyanis az engedmények oda vezetnének, hogy az azonos nemű párok házasságot, vagy akár örökbefogadási jogot követelnének.