A túlsúlyosakkal szembeni diszkrimináció napjainkra olyan elterjedté vált az Egyesült Államokban, akár a faji megkülönböztetés - állította egy tudományos folyóiratban megjelent tanulmány.

A Yale Egyetem kutatói csaknem 2300 24-74 éves amerikai nőt és férfit faggattak ki azt firtatva, hogy vajon tapasztaltak-e személyesen valamilyen hátrányos megkülönböztetést fajuk, vallásuk, nemük vagy egyéb okok miatt, beleértve a súlyukat is. A nők körében a nemük és életkoruk miatti megkülönböztetés után a harmadik helyen szerepelt a súlyuk kiváltotta diszkrimináció. Az összes válaszadót - tehát a férfiakat is beleértve - pedig a negyedik helyet foglalta el a súlymizéria, a nemi, életkori és faji előítélet után.

A válaszadók közül a férfiak 5 százaléka, a nők 10 százaléka panaszkodott a súlya miatti diszkriminációra. Közülük hatvan százalék azt állította, hogy a munkájában is hátrány érte: például nem alkalmazták vagy mondvacsinált okból elbocsátották. De nagyon sokan említették meg azt is, hogy a mindennapi életben voltak kitéve megalázó helyzeteknek, csúfolódásnak, lekezelésnek csupán azért, mert testesebbek másoknál. Weird Al Yankovich verziója szerint persze ezt is lehet méltósággal vállalni: