A pedofiliára kiszabható büntetés megszigorítását követelik Oroszországban, ahol 2003-tól tavaly év végéig a 25,6-szorosára - 129-ről több mint 3000-re nőtt a gyermekek elleni regisztrált szexuális bűncselekmények száma. A társadalom különböző rétegeit képviselő, a kormány által felállított Társadalmi Kamara bejelentette, hogy a duma illetékes bizottságának javasolni fogja: a pedofilokat lehessen úgynevezett kémiai kasztrációra - vagyis libidójuk gyógyszeres elnyomására - ítélni, a duma pedig jelezte, hogy elvileg hajlandó megvitatni a javaslatot.

Egy neves pszichiáter kifejtette: a gyógyszer alkalmazása hatékony lehet, de csakis az érintett beleegyezésével vethető be.

Némelyek egyenesen halálbüntetést követelnek a pedofiloknak: például egy több gyermek megölése miatt elítélt férfi áldozatainak szülei. Az illetőre eredetileg az ügyészség is halált kért, noha Oroszországban moratóriumot hirdettek a halálbüntetésre. Annak pedofilok számára való visszaállítását követelte Vlagyimir Kolesznyikov, a duma biztonsággal foglalkozó bizottságának elnöke, volt helyettes főügyész is.