horoszkóp

Európa egyik legboldogtalanabb nemzete a magyar

2008.04.16. 16:03

Csak az oroszok és a bolgárok boldogtalanabbak a magyaroknál, a legboldogabbak a dánok és a svájciak Európában - derül ki a TÁRKI elemzéséből, melyet szerdán jutattak el az MTI-hez.
Az Európai társadalmak összehasonlító 2007. évi vizsgálatában részt vevő 19 európai ország 34 ezer megkérdezettének 10 fokú skálán kellett megjelölnie, hogy mennyire érzi boldognak magát. A megkérdezett ezerötszáz magyar átlagban 6,4 pontot adott a kérdésre, mellyel jóval az európai átlag (7,21) alatt végzett, és a harmadik legboldogtalanabb európai népnek bizonyult.
Az elmúlt évekhez viszonyítva romlott a magyarok hangulata, 2005-ben még 8 századdal magasabb, 6,48 pont volt Magyarország átlaga.
A kutatás szerint Magyarországon a 18 és 39 év közöttiek, a felsőfokú végzettségűek és a Nyugat-Dunántúlon élők mindent egybevetve boldogabbnak érzik magukat az átlagosnál, ők 6,59 pontot adtak meg, míg a középkorúak, az alapfokú végzettségűek és a dél-alföldi régió lakosai tartják magukat a leginkább boldogtalannak az országos átlaghoz képest (6,0).
Európában a legboldogabbnak a dánok (8,33) és a svájciak (8,11) vallották magukat a felmérésben, melyet minden részt vevő országban egyszerre végeztek el.