Új lélegzet-visszatartási világrekodot állított fel David Blaine amerikai mutatványos, aki 17 percet és 4 másodpercet töltött víz alatt anélkül, hogy levegőt vett volna. A mágus a svájci Peter Colat február 10-én felállított 16 perc és 32 másodperces rekordját döntötte meg a Guinness Rekordok Könyve szerint.

Blaine szerdán, Oprah Winfrey nagy nézettségű showműsorában merült el egy színültig teli, átlátszó gömbben, miután egy maszkon keresztül tiszta oxigént lélegzett be, hogy jól feltöltse vérét oxigénnel és megszabadítsa a felhalmozódott széndioxidtól.

A nézők ujjongása közepette a búvárok által a vízből kiemelt Blaine azt mondta, hogy "élete álmát" valósította meg a produkcióval, amely látszólag nem viselte meg. A rekordok könyvének szabályai szerint legfeljebb 30 percig szabad próbálkozni az úgynevezett oxigén-hiperventilációval. David Blaine jól ismert különleges teljesítményeiről: egy hetet töltött egy átlátszó koporsóban, több mint egy hónapig lógott a Temze-folyó fölött egy londoni hídon és 63 órára jégtömbbe záratta magát.