A dalai láma, Tony Blair volt brit miniszterelnök, valamint Muktada asz-Szadr iraki síita radikális hitszónok és Nancy Brinker volt budapesti amerikai nagykövet is bekerült abba a százas listába, amelyet az amerikai Time magazin a világ legbefolyásosabb személyiségeiről évente összeállít. A magazin ötödik alkalommal közölte a legbefolyásosabb emberek listáját, amelyet idén is öt kategóriára bontott.

 

A rangos jegyzékben háromszor több férfi szerepel, mint nő. A vezetők/forradalmárok kategóriában szerepel mások mellett Vlagyimir Putyin orosz elnök, Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai elnök, továbbá a három amerikai elnökjelölt-aspiráns is. A hősök/úttörők kategóriában kapott helyet Tony Blair, Brad Pitt és Angelina Jolie, Oprah Winfrey amerikai showműsorvezető, Mia Farrow színésznő, továbbá Andre Agassi profi teniszező és Lance Armstrong kerékpárbajnok. Itt van Kaká brazil futballista, Peter Gabriel zenész is. A legbefolyásosabb tudósok/gondolkodók közé választotta a lap Michael Bloomberg New York-i polgármestert, Nancy Brinker washingtoni külügyi protokollfőnököt, a mellrák elleni küzdelem nemzetközi hírű aktivistáját is.

 

A világ legbefolyásosabb művészei/szórakoztatói közé tartozik Joel és Ethan Coen Oscar-díjas filmrendező testvérpár, Herbie Hancock jazz muzsikus, Bruce Springsteen rockzenész, Peter Gelb, a New York-i Metropolitan Opera igazgatója és Mariah Carey énekesnő. Ugyancsak ide soroltákGeorge Clooney színészt és Tim Russert újságírót, a NBC News híres washingtoni irodavezetőjét, valamint Tom Stoppard cseh származású brit drámaírót és Chris Rock amerikai fekete komikus színészt. Az alkotók/titánok csoportban szerepel mások mellett Rupert Murdoch sajtó- és tévémágnás, Steve Jobs, az Apple vezérigazgatója, a Radiohead brit rockzenekar, valamint Karl Lagerfeld divattervező. (MTI)