Betiltaná a Rómában 1994 óta minden évben megrendezett Meleg Büszkeség (Gay Pride) felvonulást Gianni Alemanno jobboldali politikus, az olasz főváros frissen megválasztott polgármestere. A június 7-ére tervezett rendezvényen a melegjogok kiterjesztését és a homo-, illetve a heteroszexuális élettársi kapcsolatok törvényi elismerését követelnék a felvonulók.

"Tisztelem a homoszexuálisokat, de attól tartok, hogy a Meleg Büszkeség parádé a szexuális exhibicionizmus egy formája, én pedig az exhibicionizmus minden formáját ellenzem" - jelentette ki Alemanno, aki a Nemzeti Szövetség (AN) jobbközép pártszövetség színeiben győzött az április végén tartott önkormányzati választáson. A háború utáni újfasiszta párt utódszervezeteként számon tartott, önmagát posztfasisztaként definiáló AN politikusa megígérte, hogy az ügyet a városi tanács elé viszi, hogy "senkit sem sértő" megoldást találjanak.

Az új római polgármester nyilatkozatát hevesen kritizálta az Arcigay melegszervezet. "A Gay Pride felvonulás egyáltalán nem kóros önmutogatás, hanem egy rendezvény, amely fórumot biztosít a vitának a melegek és a transzszexuálisok jogairól" - mondta Fabrizio Marrazzo, az Arcigay elnöke. A felvonuláshoz koncertek, fesztiválok és divatbemutatók sora kapcsolódik, és számos nyilvános vitát is szerveznek például az AIDS-ről és a homofóbiáról. A Vatikán eddig minden egyes alkalommal bírálta és elítélte az eseménysorozatot.
(MTI/APA/AFP)