horoszkóp

A férfiak is szenvednek a családon belüli erőszaktól

2008.05.20. 18:57

Élete során minden tíz férfiból kettő-három szenvedő alanya családon belüli erőszaknak - állítják amerikai kutatók az American Journal of Preventive Medicine című szaklap júniusi számában publikált dolgozatban. A tanulmányhoz 420 férfit faggattak ki a kényes témáról. Megkérdezték őket, hogy érte-e őket olyan fizikai vagy nem-fizikai erőszak partnerük részéről, ami miatt komolyan veszélyben érezték a biztonságukat.
A szerzők adatai szerint a férfiak fizikai bántalmazása korántsem volt olyan súlyos, mint amit korábbi kutatásaik során, a nők ellen irányuló otthoni erőszak vizsgálata kapcsán tapasztaltak. A férfiak 20-40 százaléka vélte súlyosnak a bántalmazását, míg a nők 61 százaléka ítélte annak. Az otthoni erőszak miatt a férfiak általában nem szakítottak partnerükkel. A nem fizikai jellegű bántalmazást akár évekig is tűrték, a fizikai erőszak azonban a vizsgált esetekben rendszerint kevesebb mint egy évig tartott.
A tanulmány szerzői fontosnak tartották megjegyezni, hogy nem a nők családon belüli bántalmazásáról akarták elvonni a figyelmet: "Továbbra is nagy figyelmet kell fordítani a nők otthoni bántalmazására, de az erőszak nagyon sok irányba terjed - a nőket, a gyerekeket és a férfiakat is eléri, és a mi célunk az, hogy megállítsuk az erőszakot minden formájában". (MTI)