Háziállatokkal próbálják meg nevelni a rabokat a szirmabesenyői fiatalkorúak börtönében. Kutyák, hörcsögök, papagájok és halak segítenek a nevelőknek a fiatal elítéltek érzelmi és értelmi nevelésében. A program egyelőre kísérleti jellegű.

A szirmabesenyői fiatalkorúak börtönében kedden megtartott egészség napon debütáltak az állatok először. Ha a program sikeres lesz, más börtönökben is bevezetik az úgynevezett kisállat-terápiát. Az állatok közül a legnagyobb sikert a kutyák aratták, mellettük azonban keddtől hörcsögök, papagájok és halak is segítik majd a munkát. A gyógyító terápiás csoportban elhelyezett kisállatokat ezentúl a nehezen kezelhető rabok nevelik és gondozzák majd.

Szitka Szabolcs, alezredes, Szirmabesenyői Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézetének igazgatója a Független Hírügynökségnek elmondta, hogy a kísérleti program célja az, hogy azoknak a fiatalkorúaknak, akiknek a serdülése, nevelkedése folyamán fontos szocializációs építőkövek kimaradtak, próbálják ezt valamilyen módon pótolni.