Megállapodás született a minap a New York-i "Bodies" emberi anatómiai tárlat szervezői, vagyis a Premier Exhibitions és a New York-i államügyészi hivatal között: a kiállítók elismerték, hogy nem tudják bizonyítani a bemutatott emberi testrész-preparátumok eredetét, és vállalták, hogy a továbbiakban csak igazolt eredetű testrészekkel bővítik a gyűjteményt - derült ki a The New York Times egyik cikkéből. A megállapodás értelmében a kiállítóknak vissza kell téríteniük mindazok belépti díját is, akik ezt a következő félévben igénylik. Erre a célra a cég 50 ezer dollárt tartalékolt. Az ügyészség számára további 15 ezer dollárt kell fizetnie a Premiernek.

A Laogai Research Foundation elnevezésű non-profit csoport, amely a kínai kényszermunkatáborokról és emberi jogi sérelmekről gyűjt adatokat, jelentős lépésnek tartotta a nyilvánosságra került megállapodást. A Premier ügyvédje kijelentette, hogy a cég független vizsgálattal bizonyította: a kiállított egész testeken semmiféle erőszakra utaló nyomot nem találtak. A testrészek esetében azonban ismeretlen volt a test többi részének állapota. A kiállító cég megvizsgálja, hogyan használhatnának a jövőben az Egyesült Államokon belül adományozott testeket - közölte az ügyvéd.

A Live Nation Kft., a hazai rendező képviseletében nyilatkozó Márkus Éva marketing és kommunikációs igazgató a Távirati Irodának szerdán elmondta, hogy a budapesti kiállítás bejáratánál és honlapján is fel fogják tüntetni a közleményt, amelyben a New York-ihoz hasonlóan az szerepel majd, hogy a gyűjteménybe bekerült testek, testrészek és szervek eredetét minden esetben alaposan megvizsgálták. A marketingigazgató leszögezte, hogy a bemutatott preparátumok között mindazonáltal egyetlen olyan sincs, amelyhez a legcsekélyebb gyanú is férhetne. (MTI)