A hollywoodi producerek szövetsége (AMPTP) csütörtökön csalódottságának adott hangot amiatt, ahogy a színészszakszervezet (SAG) vezetősége még mindig nem egyezett bele az új munkaszerződésbe. A június harmincadikán lejáró kollektív szerződésről szóló tárgyalások április óta tartanak, és a megegyezés hiánya miatt egyre jobban tartanak a stúdiók egy esetleges színészsztrájktól.
A producerek szövetsége közleményben fejezte ki frusztrációját amiatt, hogy a színészszakszervezet már most azt mondja: nem valószínű a megegyezés a hónap végéig. Az AMPTP jelezte: remélik, hogy az SAG nyilatkozata nem jelenti azt, hogy meg akarják bénítani a filmipart egy sztrájkkal. A nagy stúdiók több film forgatását a sztrájkveszély miatt előbbre hozva már áprilisban megkezdték, hogy június 30-ig készen legyenek, de több nagyköltségvetésű darab, mint például a Transformers második részének forgatását befolyásolhatja egy esetleges sztrájk.
A most lejáró hároméves szerződés megújításakor a színészek nagyobb részesedést szeretnének kapni a filmek DVD-s és internetes terjesztésének hasznából. A forgatókönyvírók hasonló követeléseiknek csak száz napos sztrájk után tudták érvényt szerezni. (FH)