Bemutatták Herczeg Zoltán botrányos vegyvédelmi fürdőruháit

2008.06.15. 18:51

A vegyvédelmi felszerelés és a fürdőruha kombinációját mutatta be három modell egy rendhagyó divatbemutatón Szentgotthárdon vasárnap a Rába és más folyók szennyezése ellen folytatott kampány keretében. A kampányt Olajos Péter Európai Parlamenti képviselő (Európai Néppárt) indította annak érdekében, hogy meggyőzze az európai döntéshozókat: fogadják el törvényjavaslatát, amely szigorúbb szabályozást teremtene a folyószennyezésekkel kapcsolatban.
A kampány részeként készült különleges fürdőruhák Herczeg Zoltán divattervező munkái. Ezekről Nánási Pál divatfotós készített képeket, amelyek plakátjait Olajos Péter elhelyeztette az Európai Parlament brüsszeli épületének számos pontján. A plakátokat Corien Wortmann-Kool holland képviselőnő, a parlament Nőjogi és Esélyegyenlőségi Bizottságának tagja botrányosnak nevezte és követelte, a szerinte pucér nőket ábrázoló képek eltávolítását. Fellépése eredménytelen maradt. Olajos Péter szerint ez a kis botrány jót tett a kampánynak, hiszen felhívta a figyelmet a problémára.
Magyarország és Ausztria vízügyi miniszterének tavalyi megállapodása alapján a Rába folyó állapota 2009 után visszaáll a természetes szintre. A "lex Rába" törvény viszont nemcsak a Rábára, hanem valamennyi európai folyóra vonatkozik. (Független Hírügynökség)