Ötvenöt éve él együtt az a két San Franciscó-i idős nő, akik várhatóan elsőként kötnek homoszexuális házasságot hétfőn Kaliforniában. Az amerikai meleg polgárjogi mozgalom pionírjai közé tartozó 87 éves Del Martint és a 84 éves Phyllis Lyont személyesen Gavin Newsom San Franciscó-i polgármester adja össze a városházán pontban 17 óra 01 perckor, amikortól is lehetőség nyílik azonos neműek házasságára a kaliforniai legfelsőbb bíróság egy hónappal ezelőtti határozata nyomán.

A polgármester így tiszteleg az előtt, hogy a két nő már akkor vállalta másságát, amikor még letartóztatást, munkahelyről való kirúgást és elektrosokkos kezelést kockáztattak ezzel. Hat másik nővel együtt ők alapították meg 1955-ben San Franciscóban a Bilitisz lányai nevű meleg női klubot, amely rövid idő alatt a leszbikusok jogaiért küzdő első szervezet lett az Egyesült Államokban. Ezt FBI-akták is tanúsítják.

A matrónák valójában újraházasodnak, mivel már négy évvel ezelőtt is örök hűséget fogadtak egymásnak, akkor, amikor Newsom polgármester önhatalmúlag nyitotta meg városa anyakönyvi hivatalait az azonos nemű párok előtt. A 2004-ben egy hónap alatt létrejött több mint 4000 melegfrigyet a legfelsőbb bíróság később érvénytelenítette. A két idős nő is a Kalifornia állam ellen a sikeres jogi keresetet megindító meleg párok között volt.