Tovább élhetnek azok a nők, akik naponta négy-öt csésze kávét fogyasztanak, mint azok, akik nem kávéznak. A férfiak körében értékelhető védőhatást nem észleltek. Azok a nők viszont, akik naponta két-három csésze kávét ittak, 18 százalékkal ritkábban haltak meg a megfigyelési idő alatt, mint a nemkávézók. A bármilyen okból bekövetkező halál kockázata pedig 26 százalékkal volt kisebb, ha a hölgy minden nap négy-öt kávét fogyasztott - írták spanyol kutatók az egyik legtekintélyesebb orvosi folyóiratban. Esther Lopez-Garcia doktornő és munkacsoportja szerint nem bizonyítható, hogy a kávézás egyértelműen védő hatású a szívinfarktus vagy a rák ellen, de az kimondható, hogy ilyen jellegű ártalmas hatása nincsen. A munkacsoport 70 ezer nő és 40 ezer férfi egészségét először 1980-ban mérte fel és akkor kérdezték meg először valamennyiüket, hogyan élnek, táplálkoznak és kávéznak. Ezt néhány évenként megismételték. A kutatók azt vizsgálták, hogy az eltelt évtizedek alatt hányan haltak meg szív- és érrendszeri betegségben, rosszindulatú daganatban és akik meghaltak, életükben átlag hányszor emelték fel naponta a kávéscsészét. (MTI)