Veszélyben vannak az óriáspandák Kínában, miután a májusi földrengés hatalmas területeken pusztította ki egyetlen élelmüket, a bambuszt - közölte hétfőn az AFP francia hírügynökség. A Csengdu kutatóközpontban élő pandákat most gyümölccsel és más állateledellel etetik a gondozók - jelentette a kínai állami hírügynökség.
A Richter-skála szerinti 8-as erősségű földrengés a központ környékén öt bambuszerdőben is komoly károkat okozott. A Szecsuán tartománybeli Csengdu kutatóközpontban 67 óriáspanda él. A gondozók aggódnak, mert az állatok ürüléke csak az ötöde annak, mint amikor rendesen táplálkoznak. Az élelemhiány ráadásul éppen a párzási időszakban sújtja a pandák szaporításával foglalkozó központot. Ilyenkor az átlagosnál többet kellene enniük, ezért a gondozók gyümölccsel és más állateledellel egészítik ki a pandák táplálékát.
Szecsuánban és a környező tartományokban 1400 óriáspanda él szabadon, ez az ország teljes pandaállományának 88 százaléka. Az óriáspanda a világ egyik legveszélyeztetettebb faja, csak egyfajta bambuszt hajlandó fogyasztani és nagyon nehezen szaporodik. Az UNESCO 2006-ban a világörökség részévé nyilvánította a pandaparkokat. (FH)