Magyarországon évről-évre folyamatosan nő a keksz- és piskótafogyasztás mértéke: tavaly ezekből az édességekből 27 ezer tonna fogyott, több mint 23 milliárd forint értékben. A gabonafélék az emberiség legalapvetőbb élelmiszer forrásai, amelyek ma már változatos termékek formájában jutnak el a fogyasztókhoz, például keksz és piskóta formájában. Ízüket a magyarok is kedvelik, évente átlagosan 2,7 kilogrammot fogyasztanak el ezen édességekből - írja az MTI.

Annak ellenére azonban, hogy Magyarországon nő a keksz- és piskótafogyasztás, ez az adat még jócskán elmarad az Európai Unió "keksznagyhatalmának" számító Hollandia és az átlagot képviselő Anglia, Olaszország és Dánia fogyasztásától, ugyanakkor jócskán megelőzi a lista végén álló Görögországét, Csehországét és Szlovákiáét - mondta Sánta Sándor, az Édességgyártók Szövetségének elnöke a csütörtöki sajtótájékoztatón. A kekszek és piskóták fogyasztásának hátterében több szempont húzódik meg. A magyarok legszívesebben ízük és állaguk miatt, finomságuk okán, éhségünk csillapítására, vagy egyszerűen csak jó közérzetünk megteremtéséért fogyasztják ezen termékeket. Az esetek 39 százalékában délután és 78 százalékában otthon eszik ezeket az édességeket.