Az Európai Roma Jogok Központja és más civil szervezetek egy időben tartottak szolidaritási akciót pénteken a spanyol fővárosban, Madridban, a csehországi Osztravában és Budapesten. Az aktivisták döntéshozóknak címzett, bocsánatkérő képeslapokat osztogatnak majd. Arra kérik az embereket, hogy a Szlovákiában, Csehországban és Magyarországon kényszer-sterilizáción átesett roma asszonyok érdekében küldjék el az üzeneteket a címzetteknek, vagyis az országok kormányfőinek és illetékes minisztereinek. Azt remélik, hogy ennek hatására az áldozatok végre megkaphatják azt a kompenzációt, amire az ENSZ többször felszólította már a három országot- mondta a Független Hírügynökségnek Dr. Danka Anita, az Európai Roma Jogok Központja (ERRC) jogásza.

Magyarországon 2001-ben a fehérgyarmati kórházban sterilizáltak úgy egy roma nőt, hogy nem tájékoztatták teljeskörűen az operáció következményeiről, vagyis Andrea csak a beavatkozás után tudta meg, hogy soha többé nem lehet gyermeke. Az asszony és jogi képviselője kártérítési pert indított a kórház ellen, ám a keresetet első és másodfokon is elutasította a bíróság. A döntés után az ERRC és a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) közös panaszt nyújtott be az ENSZ Nőkkel Szembeni Hátrányos Megkülönböztetés Kiküszöbölésével Foglalkozó Bizottságához (CEDAW), amely 2006-ban helyt adott a panasznak, és a kényszer-sterilizáció miatt elmarasztalta Magyarországot. Az ENSZ szakbizottsága egyúttal ajánlással fordult a magyar államhoz, hogy a jogsértésnek megfelelő kártérítést fizessen. A roma asszony azonban sem a bocsánatkérést, sem a kompenzációt nem kapta meg az elmarasztalás óta sem - tette hozzá Danka Anita.

Szlovákiában és Csehországban a rendszerváltás előtt programszerűen végezték el roma nőkön művi meddővé tételt anélkül, hogy beleegyeztek volna. A jogvédők majdnem 300 esetről tudnak, de akár több ezer nőről is szó lehet. Magyarországon csak Andrea ügyére derült fény, tehát egészen más a helyzet nálunk. Danka Anita hozzátette: a legfontosabb az lenne, hogy mindhárom országban térképezzék fel és teljeskörűen vizsgálják ki az ilyen eseteket, az áldozatok felé állapítsanak meg intézményesített, mindenkire érvényes jóvátételt és kérjenek tőlük bocsánatot. Az ugyanis elfogadhatatlan, hogy ez attól függ, hogy az áldozatban van-e annyi erő és bátorság, hogy belevágjon egy több évig tartó, nem sok jóval kecsegtető bírósági eljárásba - tette hozzá a jogász.