Rekordbevételt ért bemutatásának első napján "A sötét lovag" című legújabb Batman-film - jelentette szombaton a Hollywood Reporter című filmipari szaklap. A brit Christopher Nolan rendezte képregényfilm 66,5 millió dollárt (9.5 milliárd forint) hozott az észak-amerikai mozikban a Warner Bros stúdiónak, megelőzve ezzel az eddigi rekordtartó Pókember 3-at (59,8 millió dollár).
Az új Batman-film rekordindulása rögtön felvetette annak lehetőségét, hogy az megdönti az első hétvégi bevételi rekordot, amelyet - még - a Pókember második része tart 151,1 millió dollárral (21 milliárd forint). A Hollywood Reporter értesülése szerint egy rivális filmstúdió belső becslése szerint a Warner Bros filmje vasárnapig több mint 154 millió dolláros bevételt fog elérni.
A filmet a kritika nagyon jól fogadta: az idén januárban elhunyt Heath Ledger alakítását Joker szerepében a kritikusok többsége lenyűgözőnek tartotta, és egyesek még posztumusz Oscar-díjat is emlegettek alakításával kapcsolatban. A "Batman: Kezdődik" című film folytatásában Ledger mellett olyan színészek játszanak, mint a Batmant alakító Christian Bale valamint Michael Caine, Morgan Freeman és Gary Oldman.
Heath Ledgert január 22-én találták holtan New York-i lakásában: a filmsztárral véletlen gyógyszer-túladagolás végzett. A "Brokeback Mountain - Túl a barátságon" Oscar-díjra jelölt sztárja 28 éves volt. A filmet az ő, és a speciális effektusok egyik, kaszkadőrbalesetben meghalt technikusa emlékének ajánlották.
"A sötét lovag" című filmet Magyarországon augusztus 7-én mutatják be. (FH)