A súlyos iskolai kudarc jobban megviseli a kamasz lányokat, mint a fiúkat, állítja egy kedden közzétett amerikai tanulmány szerzője. A lányok, akik kibuktak a középiskolából, felfüggesztették, vagy esetleg kirúgták őket a tanulmányaik befejezése előtt, sokkal hajlamosabbak rá, hogy 21 éves korukra depressziósak legyenek, mint a hasonló problémákkal szembesülő fiúk, szögezte le a kutatás eredményeként Carolyn McCarty, a Washington Egyetem egyik munkatársa.
Azzal már korábban is tisztában voltak a szakértők, hogy az iskolai sikertelenség szegénységhez vezet, a bukott tanulók később nagyobb számban szorulnak szociális segélyekre, kisebb arányban találnak biztos munkát. "A jelen tanulmány pedig most azt is bizonyította, hogy a lányoknál lelki betegségekhez is vezethet", közölte McCarty.
A dolgozathoz 18 seattle-i középiskola több mint 800 tanulóját kérdezték ki. Az iskolákat kifejezetten olyan környékről válogatták, ahol magas volt a bűnözési arány. A felmérésben résztvevők neme egyenlő arányban oszlott meg. Ezzel szemben a lányok közül 22 százalék lett depressziós, míg a fiúk közül "csak" 17 százalék. "Ez a a nemi paradoxon azt mutatja, hogy bár az iskolai bukás a lányokra nem annyira jellemző, amennyiben mégis megtörténik, az sokkal komolyabb következményekkel jár rájuk nézve", magyarázta a kutató. (MTI)