Hangosabb zenére gyorsabban iszik a vendég

2008.07.23. 07:30

Hangosabb zenére többet és gyorsabban iszik a vendég, nagyobb kortyokban hajtja le italát, fedezték fel francia "kocsmakutatók", pontosabban alkoholizmussal foglalkozó tudósok. Felmérésük során két kocsmát látogattak meg három szombaton és 40 férfit figyeltek meg, valamennyi 18 és 25 év közötti volt.
Számításaik szerint nagyjából 3 perccel hamarabb öntöttek magukba a vendégek egy pohár vagy korsó sört, amikor a zene hangosabban szólt, mint amikor halkabban. A csaposok be voltak avatva a felmérésbe, ők csavarták fel vagy le a hangerőt. Hangos zenére fejenként átlagosan 3,4 ital fogyott, halkabbra csak 2,6. Egy korsó sör megivása 14 perc 51 másodpercről 11 perc 45 másodpercre gyorsult, írja az MTI.
A kutatók tanulmányukban megjegyezték, hogy felmérésük eredményei csupán kis számú alany megfigyelésén alapulnak. A zene hangereje és az ivászati sebesség közötti összefüggés magyarázataként arra gondolnak, hogyha hangosabb a muzsika, nehezebb beszélgetni, ami a pohár felé "taszítja" az embereket.