Bejegyzett élettársi kapcsolatra lép ma Udo Walz Németország legismertebb női-férfi fodrásza. A 63 esztendős hajszobrász negyedszázaddal ifjabb barátjával, Carsten Thamm-mal esküsznek egymásnak örök hűséget. A homoszexuális pár frigyére a híres berlini luxusszálloda, a "Brandenburger Hof" japán kertjében kerül sor.

A szombati ceremóniára több száz vendéget várnak a német fővárosba. Az elmúlt esztendőkben törvényi módosítást követően Németországban már mód van arra, hogy leszbikus és homoszexuális kapcsolatok hivatalossá váljanak. Az úgynevezett bejegyzett élettársi viszony lehetősége akkor került a törvényhozók figyelmébe, amikor az AIDS-hullám végigsöpört Nyugat-Európán, és a partnerüket vesztett melegeknek nem, vagy csak alig volt módjuk rá, hogy legálisan örököljenek elhunyt partnerüktől.

A homo-házasságot a Vatikán elítéli. Ezért XVI. Benedek pápa a közelmúltban visszavonta honfitársa, Udo Walz magánaudenciára szóló meghívását. "Pedig olyan szívesen cseréltem volna eszmét a pápával a vatikániak titkos életéről" - fogalmazott egy német bulvármagazinnak a berlini hajszobrász. (FH)