Akik mérsékelten isznak alkoholt, azok ritkábban kerülnek combnyaktörés miatt kórházba, mint azok, akik egyáltalán nem isznak szeszt, vagy túl gyakran néznek a pohár fenekére.
A kutatók elemzése szerint azokhoz képest, akik egyáltalán nem fogyasztanak szeszt, a napi fél-egy italnyi mennyiséget rendszeresen megivó, mérsékelt alkoholfogyasztók combnyaktörés-kockázata 20 százalékkal kisebb. A különbség még markánsabb, csak a másik irányba, ha az absztinenseket a kemény alkoholistákhoz hasonlítják. A naponta három italt, vagy annál is többet önmagukba töltő emberek csonttöréskockázata 39 százalékkal nagyobb, mint a szeszt egyáltalán nem fogyasztóké.
Fontos szempont, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás erősíti is a csontokat: a csontsűrűség határozottan javul. Korábbi vizsgálataik 2001-ben, amikor 200 ezer nő csontsűrűségét és táplálkozását tanulmányozták, azt mutatták, hogy a mérsékelt alkoholfogyasztás lassítja a csontoknak a korosodással járó gyengülését.
Az is kiderült, hogy az alkohol növeli a vérben keringő női nemi hormon, az ösztrogén mennyiségét, azt pedig több korábbi tanulmány igazolta, hogy az ösztrogén segít a csontok erősségének megtartásában.