Lyukas vécétartály buktatta le a korrupt hivatalnokot

2008.08.02. 18:37

Halálra ítélték szombaton az egyik dél-kínai tartomány volt kereskedelmi és szállítási vezetőjét. Bebizonyosodott ugyanis, hogy Jan Da-bin nyolc év alatt több mint 22 millió jüan (csaknem 500 millió forint) kenőpénzt fogadott el.
A korrupt köztisztviselő egészen furcsa véletlen nyomán bukott le idén januárban. Csonking város rendőrségére bejelentés érkezett egy bérház egyik lakójától, hogy a fölötte lévő lakás fürdőszobájától már életveszélyesen beázott, de a lakásba nem lehet bejutni. A rendőrség feltörte az ajtót és megtalálta a beázás okát: a fürdőszobában állt a víz a kilyukadt vécétartály miatt. A rendőröket azonban még jobban érdekelte az, hogy félig szétázott kartondobozokban 9,4 millió jüan készpénzt találtak az egyébként csaknem teljesen üres lakásban.
A bérlőt aztán könnyen megtalálták, Jan személyében, így fel tudták göngyölíteni az egész korrupciós hálózatot. A vesztegetésekben és a pénzek "tisztára mosásában" tettestárs volt a férfi néhány beosztottja és felesége is, akik ingatlanokba fektették a korrupcióval szerzett vagyont. Ők néhány éves börtönbüntetést és pénzbírságot kaptak. (FH)