Bevont bankjegyekkel fűthetnek télen a jótékonysági szervezetek

2008.08.06. 13:10

Pályázatot írt ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) a régi, elhasználódott és megrongálódott bankjegyek megsemmisítésekor készített "bankjegybrikkettekre". A bevont bankókból készített "pénztéglákat" fűtési célra ajánlja fel a Jegybank, azok ugyanis a barnaszénhez hasonló, magas fűtőértékkel bírnak.
A jótékonysági és nonprofit szervezetek augusztus 31-ig jelentkezhetnek. A részletes pályázati kiírás a www.mnb.hu honlapon olvasható. A jegybank évente 70-100 tonna elhasználódott, megrongálódott bankjegyet von ki a forgalomból, és semmisít meg - olvasható az MNB közleményében. Az eljárás során tömör, téglaalakú brikettek készülnek. Mivel ezek a brikettek a barnaszénhez hasonló fűtőértékkel rendelkeznek, ezért megfelelő feltételek esetén vegyes tüzelésű kazánnal elégethetők.
A bankjegybrikett nem minősül hulladéknak, hanem a Magyar Nemzeti Bank bankjegy-megsemmisítési technológiájából kikerülő mellékterméknek. A most meghirdetett pályázat célja, hogy lehetőséget adjon a jótékonysági, non-profit szervezeteknek fűtési költségeik jelentős csökkentésére, hiszen a bankjegybrikettek akár egy egész fűtési idényre kiválthatják az igen költséges fa vagy szén fűtőanyagot. A nyertes szervezeteknek várhatóan már szeptemberben elkezdik kiszállítani a pénztéglákat. (FH)