Charles Darwin Londonban nemrég nyilvánosságra hozott leveleiből kiderül, hogy a nagy tudós nemcsak a fajok elméletének szentelte kutatómunkáját, hanem egyebek mellett a szőke nők esélyét is latolgatta a boldog párkapcsolatra, derült ki a Sunday Telegraph című vasárnapi brit lap internetes kiadásából. A viktoriánus természetbúvár azt a teóriát vizsgálta, hogy a brit lakosság túlnyomó "barnahajúságát" nem az okozza-e, hogy a barna nők nagyobb valószínűséggel házasodnak meg és szülnek barna gyerekeket, mint a szőkék, akik hajlamosabbak egyedülállónak és gyermektelenek maradni.
Darwin a kutatás érdekében felkérte a bristoli királyi kórházat, hogy küldjék el neki a beutalt női páciensek hajszínéről és családi állapotáról szóló adatokat. A vizsgálódásra a tudós 10 évvel a Fajok eredetéről szóló értekezés publikálása (1859) után kerített alkalmat.
Darwin felkérésére egy helyi orvos, John Beddoe válaszolt 3 levélben, amelyből kiderült, hogy a kórházában kezelt házas női páciensek 52 százaléka barna és csak 15 százaléka szőke, ugyanakkor az egyedülálló hölgyek 39 százaléka volt sötét hajú és 22 százalék szőke.
A tudós és fia több alkalommal végzett hosszas számításokat az adatokkal, majd arra a következtetésre jutott, hogy nincs elegendő anyag a kezében az elmélet bizonyítására és egy levél szélére írt jegyzetben hozzátette azt is, hogy a barna haj gyakorisága lehet a korral járó hajsötétedés eredménye is. (FH)