Az egyensúlyvesztésre figyelmeztető cipő kifejlesztésén dolgoznak a híres Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT) kutatói. Az intelligens Ishoes jelzi, ha tulajdonosát az elesés veszélye fenyegeti, írja az MTI.
Az ötlet abból a programból született, amelyet az amerikai űrügynökség, a NASA indított a súlytalanság állapotában lévő űrhajósok egyensúlytartási problémáinak megoldására, de aztán félretették. A MIT kutatói azonban meglátták benne a lehetőséget az ortopédia, illetve az idősek számára. Úgy gondolták, ilyen cipővel minimálisra lehet csökkenteni az eséseket, amelyek gyakran töréseket okoznak.
A kutatók jelenleg 60 idős emberen tesztelik az érzékelőkkel teli talpakat, és elemzik azokat az adatokat, amelyeket viselője súlypontjának változásairól adnak. Egyensúlyproblémák esetében ezeknek az adatoknak a birtokában máris tudnak az orvosok gyakorlatokat és fizikoterápiát javasolni. A rendszerrel foglalkozók azonban tovább akarnak lépni, és el akarnak jutni a fent jelzett Ishoesig, amelyet felszerelnek mesterséges intelligenciával és hangos riasztóval, amely megszólal, ha viselőjénél egyensúlyi problémákat észlel.