Kilakoltatták az ürgéket a Győr-Moson-Sopron megyei péri repülőtérről. A természetvédelmi szakemberek kedden kiöntötték a felesleges rágcsálókat, és átszállították őket Várbalogra, ahol a környéken élő védett ragadozó madarak természetes táplálékául szolgálnak majd. A költöztető csapat tagjai távcsővel pásztázták a reptér területét, majd amint rágcsálót láttak, a legegyszerűbb módszert választva kiöntötték az ürgét. A befogott állatokat egyesével ketrecbe rakták, ebben vitték őket alig 50 kilométerre lévő új otthonukba. Oda kerülnek, ahol az utóbbi években gyakran mérgeztek meg ragadozó madarakat.

A mérgezések egyik oka mindenképpen az, hogy a ragadozó madarak a természetes táplálékukról, mint az ürge vagy a pocok, áttértek a haszonállatokra és a hobbiból tartott állatokra - mondta a Független Hírügynökségnek Váczi Miklós, a Fertő-Hanság Nemzeti Park őrszolgálat vezetője.

Az ürgefogó akció várakozáson felül jól sikerült. Kora estig 50 ürgét gyűjtöttek be a természetvédelmi szakemberek és átszállították őket Várbalogra, ahol a környéken élő védett ragadozó madarak természetes táplálékául szolgálnak majd.