Másodfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat a következő napokban várható hőség miatt - mondta el a Független Hírügynökségnek Fodor Zoltán, a Repülésmeteorológiai és Veszélyjelző Osztály meteorológusa. A napi középhőmérséklet három napon át meghaladja a 25 fokot, a maximum hőmérséklet pedig 33-38 fok között alakul.

Péntekig tart a hőség a Meteorológiai Szolgálat számításai szerint, addig azonban az ország túlnyomó részén - főként délen, délkeleten - minden nap meghaladja a 25 Celsius fokot a napi középhőmérséklet. A meteorológusok ezért narancsszínű figyelmeztetést adtak ki. A kánikula elsősorban az idősek körében okozhat szív- és érrendszeri panaszokat.

A Meteorológiai Szolgálat egyébként három kritérium alapján ad ki figyelmeztetést. Sárga figyelmeztetést adnak ki, ha egy nap a középhőmérséklet 25 Celsius fok feletti. A narancsszín azt jelenti, hogy egy adott térségben 3 napon át 25 fok felett alakul a középhőmérséklet, vagy pedig 1 nap mérnek legalább 27 fokos átlagot. A harmadik fokozat a piros, eszerint 3 napon át 27 fok feletti a napi középhőmérséklet.