A nők nem tudják kiszagolni a megfelelő férfit, ha fogamzásgátlót szednek

2008.08.13. 13:09

A fogamzásgátló tabletták miatt a nők elveszítik azt a képességüket, hogy ösztönösen kiszagolják a genetikailag megfelelő férfit, állítja egy szerdán megjelentetett tanulmány. Normális esetben a nők ösztönösen - a szaglásukon keresztül - a genetikailag tőlük eltérő férfiakhoz vonzódnak. Ha túlságosan hasonló génállományú a pár, akkor gyakrabban fordul elő, hogy a nő nehezen esik teherbe, vagy a terhesség vetéléssel végződik. Ugyancsak sűrűbben fordul elő, hogy gyenge az immunrendszer, ezt korábbi kutatások már kimutatták.
Körülbelül 140 olyan gén van, amely a szervezet immunrendszerében szerepet játszó fehérjék felépítését szabályozza. De ugyanezek a gének - a bőr baktériumaival való kölcsönhatásban - befolyásolják a testszagot is. Az, hogy ki talál bennünket vonzónak, függ attól, hogy ezeknek a géneknek melyik variációja van meg a szervezetünkben.
Az angliai Newcastle-i Egyetem kutatói kísérlettel próbálták kideríteni, hogy az antibébi-tabletta szedése módosítja-e a nők szagpreferenciáit. A kísérletben 100 nő vett részt, akiknek férfiaktól vett szagmintákból ki kellett választaniuk a 6 legvonzóbbat. A választást kétszer kellett megtenniük, először a fogamzásgátló alkalmazásának megkezdése előtt, majd később, amikor már szedték a tablettát. A szagmintát 97 önkéntes férfi szolgáltatta. A kutatók azt állapították meg, hogy azok a nők, akik elkezdték szedni a fogamzásgátlót, a genetikailag hozzájuk hasonló szagú férfiakat találták vonzóbbnak.
A kutatás eredménye szerint a fogamzásgátlónak nemcsak az lehet a következménye, hogy a nők rosszul fogják megválasztani a nagy őt. Az antibébi-tabletta később is okozhat zavart a párok életében. Mert a szedés abbahagyása után megváltozik a nő szagpreferenciája. (FH)