Egyhangúlag felmentették a vádak alól Anna Göldi-t a svájci Glarus kanton törvényhozói szerdán - közölte a helyi ATS hírügynökség. Az ügy azért érdekes, mert Anna Goeldit 226 évvel a halála után rehabilitálták. A 48 éves asszonyt 1782-ben nyilvánosan lefejezték. Azért végezték ki, mert vádlói szerint boszorkányként megmérgezett egy 8 éves kislányt, aki meg is halt. Anna Göldi egy analfabéta cseléd volt, és vallomását kínzásokkal csikarták ki. Ő volt az utolsó Európában, akit boszokányvádakkal végeztek ki.

Glarus kanton törvényhozói szerint Anna Göldi koncepciós per áldozata lett. A törvényhozás a felmentő határozat mellett megszavazott 120 ezer frankot (17.5 millió forintot) arra, hogy hogy színjáték készüljön Anna Göldi életéről és tragédiájáról. Glarusban van egy múzeum is, ahol ő az egyik tárlat témája.

Történészek szerint legalább 100 ezer embert öltek meg, végeztek ki, égettek el máglyán boszorkányság, fekete mágia és az ördöggel cimborálás vádjával a 15-ik és a kései 17-ik század között. Az áldozatok nyolcvan százaléka nő volt. (FH)