Alig három napja ért véget a pekingi olimpia, sok kínai szurkoló máris elvonási tünetekre panaszkodik. Szakértők szerint a fanatikusok, akik az elmúlt két hetet tévékészülékeik előtt töltötték a nyári játékok ideje alatt, úgynevezett olimpia-szindrómában szenvednek, amelynek tünetei között van a levertség, hiányérzet és a rettegés a való világba visszatéréstől - írja szerdán a kínai állami hírügynökség.


A hírügynökségnek Lin Je sanghaji pszichológus vázolta a betegséget. A szakember szerint a tévék előtt ülve a családok együtt örültek vagy bánkódtak, teljesen elfeledték a külvilág gondjait, bajait. Vasárnap azonban véget ért az olimpia, és mindenki kénytelen volt visszatérni a hétköznapok valóságához, s a váltást sokan nehezen tudják feldolgozni.

A jelenséget olimpia-szindrómának nevezte el, és kutatása alapján leginkább a hivatali dolgozók és az egyetemisták szenvednek tőle. A pszichológus szerint a betegek a gyógyulás érdekében pihenjenek minél többet, menjenek ki a természetbe és töltsenek több időt barátaikkal.

A jelentés nem tér ki arra, összesen hány embert érinthet az olimpia-szindróma. (FH)