Alpaka csikó született Szegeden

2008.08.30. 13:51

Alpaka csikó született a szegedi Vadasparkban. A kis állat két hetes és még nincs neve. A Vadaspark a látogatói között névadóversenyt hirdettek: az lehet a kis állat keresztszülője, aki a legtalálóbb nevet adja az alpakának.Az idegenekkel még bizalmatlan és rögtön a szüleihez rohan a kéthetes kis alpaka. Ugyan még csak nemrég született, máris ugrándozik, játszik és figyel. A kis állat anyjával és társaival a vadaspark szabad kifutójában él.

 

Az alpaka a dél-amerikai teve félék családjába tartozik. Igazi háziállat, az indiánok tenyésztették ki teherszállításra, de a húsáért, és a gyapjújáért is tartották. Veprik Róbert, a Szegedi Vadaspark igazgatója szerint nagyon értékes gyapjú állat. A jövő háziállataként tartják sokan, hiszen nagyon sokfelé tartják már, Új-Zélandon és Angliában is kimondottan a szőrméjéért, a gyapjáért. Sokkal értékesebb, mint a birkáé, sokkal finomabb szálú.

 

A szegedi Vadasparkban eddig minden évben született alpaka csikó. A kis állat fél évig biztosan Szegeden marad, azután pedig valamelyik magyarországi állatkertbe kerül. (FH)