Elpusztult Japánban az a pandakölyök, amely mesterséges megtermékenyítés révén született. A kobei állatkert honlapján arról számolt be, hogy az újszülött - háromnapos - óriáspanda pénteken múlt ki ismeretlen okokból. Állatkerti szakemberek és állatorvosok folyamatosan figyelemmel kísérték az állat életfunkcióit, de nem tehettek semmit megmentése érdekében.
A kölyökállat 12 éves anyja, Dan Dan az első óriáspanda 1988 óta Japánban, amelynél mesterséges megtermékenyítéssel próbálkoztak. A pandák fogságban történő szaporítása része a Japán és Kína közös kutatási tervének. A Japán nyugati részén fekvő Kobe város állatkertje azt írta a világhálóra kitett tájékoztatójában, hogy megvizsgálják a pandakölyök halálának okait. Egyelőre még a nemét sem állapították meg.
Korábban sikertelennek bizonyultak Dan Dan és párja, Hszing Hszing közötti szaporítási és mesterséges megtermékenyítési kísérletek. Az óriáspandát nemzeti jelképként tisztelik Kínában, de jelképe ez a két ázsiai ország közötti barátságnak is. Dan Dan 2000-ben érkezett Kínából Japánba,írja az MTI.