Amerikai tudósok szerint jegelni kell a globális felmelegedés elméletét, 2008 első hat hónapja ugyanis az utóbbi 5 év leghűvösebb féléve volt. Don J. Easterbrook, a Nyugat-Washingtoni Egyetem nyugalmazott geológus professzora azt állítja, hogy az utóbbi 30 évben megfigyelt felmelegedés lezárult - adta hírül az MTI.
Easterbrook - aki nyolc könyv és 150 tudományos publikáció szerzője - azt jósolja: 2065 és 2100 között a Föld több pontján csökkenni fog a hőmérséklet, és a század végén a mostaninál alig 1 fokkal hűvösebb lesz az időjárás. Elmélete szöges ellentétben áll számos olyan teóriával, amely szerint 2100-ig legalább 10 fokos globális felmelegedés következik be.
A nyugalmazott professzor már márciusban globális lehűlést jelzett előre, amelyet most igazolva lát a hűvös időjárásban. Szerinte 2008 második fele is hidegebb lesz, mint az utóbbi évek hasonló időszaka.
Brit adatok szerint az idei első félévi középhőmérséklet 0,28 Celsius-fokkal haladta meg az 1961 és 1990 közötti évek átlagát, ami 2000 óta a leghűvösebb időszakot jelzi. Omar Baddour, a Meteorológiai Világszervezet szakértője megerősítette, hogy az év második hat hónapja a La Nina időjárási jelenség hűtő hatása miatt hűvösebb lesz, mint korábban.
Az Egyesült Államokban nagy tekintélyű Farmer,s Almanac katasztrofálisan kemény telet jósol; a kiadvány 192 éves története során 80-85 százalékos pontossággal jósolta meg az időjárást.
Ugyancsak a globális felmelegedésben kételkedők közé tartozik Robert Giegengack, a Pennsylvaniai Egyetem professzora, aki elmondta, hogy az elmúlt egymilliárd évnek csak 5 százalékában volt olyan hideg a Földön, hogy a pólusokon tartós jég maradhatott fenn. A bolygó történetének nagy részében a hőmérséklet melegebb volt, mint az utóbbi 200 évben - tette hozzá.