Képesek túlélni még az űrbéli körülményeket is az aprócska medveállatkák - állítja egy kedden megjelent tanulmány. Az amerikai Current Biology nevű magazin szeptember 9-én megjelent kiadásában olvasható cikk szerint ez volt az első eset, hogy kutatók állatok túlélését teszteltek űrbéli körülmények - vagyis légüres tér, extrém hőmérsékletek, a Nap ultraibolya sugárzása, valamint a kozmikus sugárzás közepette.
Kísérletükben az aprócska méretű medveállatkákat -a cikket publikáló európai kutatók - az Európai Űrhivatal 2007. szeptemberében fellőtt FOTON-M3-as elnevezésű űrrakétájában küldték földkörüli útra, mintegy 270 kilométeres magasságban a bolygónk körül.A kísérleti medveállatkák nagy része túlélte a légüres tér és a kozmikus sugárzás hatásait. Néhányan még a Nap által kibocsátott ultraibolya sugárzást is elviselték, amely az űrben több mint ezerszer olyan erős, mint Földünk felszínén. A kutatók szerint a medveállatkák akár 272- 151 Celsius fokos hőmérsékletek közepette is képesek ellenállni, de még földi nyomás 300 szorosát is túlélik.
A nyolclábú medveállatka mérete 0.1 és 1.6 miniméter közötti. Főként nedves területeken, zuzmóban és mohában található meg. De szinte mindenütt másutt is, így például a sarki jégben is előfordul. Annyira ellenálló, hogy a kiszáradást követően akár évekkel később is képes újra életre kelni - írja a Független Hírügynökség.