Bruce Dickinson, az Iron Maiden énekese is segít annak a 85 ezer brit utasnak a hazajutásban, akik az XL turisztikai cég pénteken bejelentett csődje miatt külföldön rekedtek - írta vasárnapi számában a The Mail on Sunday című londoni lap.

Az énekes ugyanis képzett pilóta is, aki egy Boeing 757-es fedélzetén szállította a pórul járt utasokat az egyiptomi Sharm el-Sheikből a londoni Gatwick repülőtérre. "Csak a munkámat végeztem. Ahogy más pilótákat, úgy engem is felhívtak, hogy segítsek, és természetesen boldog voltam, hogy megtehetem" - nyilatkozott a lapnak Dickinson. Az ötvenéves zenész hozzátette: a gépén néhány utas csalódott volt a kialakult helyzet miatt, de alapvetően azért mindenki jól viselte a szituációt.

Dickinson a lapnak azt is elmondta, hogy a következő útja a görögországi Kos szigetére vezet, ahonnan további nyaralókat szállít vissza Nagy-Britanniába. Az Iron Maiden frontembere korábban az Astraeus társaságnál kapitányként dolgozott: a charterjáratokon kilenc évig szállította az utasokat.

Nagy-Britannia harmadik legnagyobb utazásszervező cége, az XL pénteken jelentett csődöt. Összeomlása közel 300 ezer brit nyaralását tette tönkre. A vállalatcsoport a magas üzemanyagárakkal és a rossz gazdasági helyzettel magyarázta csődközeli helyzetét. A cég több mint ötven helyre indított repülőjáratokat. A polgári repülési hatóság (CAA) szombaton Nagy-Britannia eddigi legnagyobb akcióját indította a külföldön rekedt turisták hazaszállítása érdekében. A szervezet felkérte a British Airways-t, az Easyjet-et és Thomson-t, egyesítsék tartalékait és segítsenek charterjáratok indításával. Becslések szerint a hazaszállítási akció csaknem 20 millió fontba kerül.