Károly herceg szeretné, ha trónrakerülésekor Kamillát királynővé koronáznák, derült ki a News of the World című brit vasárnapi lap internetes kiadásából. A herceg állítólag jogászokkal és befolyásos egyházi személyiségekkel is folytat titkos konzultációkat az ügyben.

Károly végig kívánja vinni tervét II. Erzsébet egyértelmű rosszallása ellenére is. A trónörökös fáradozása valószínűleg sikerrel jár, mivel a brit jog szerint ahhoz kellene megváltoztatni a törvényeket, hogy ne koronázzák meg a király feleségét. Az ezzel kapcsolatos törvényt 1936-ban hozták, amikor a kevesebb mint egy éves uralkodása alatt a megkoronázatlan VIII. Edward király egy elvált amerikai nőt akart feleségül venni, de a botrány elkerülése végett inkább lemondott trónjáról.

A hír teljes fordulatot jelent a herceg korábbi nyilatkozataival szemben, aki második házassága előtt lemondott felesége "királynői" jogairól, és egyetértett a "herceg hitvese" címmel.

Kamilla megkoronázása rendkívül feldühítheti azokat, akik szerint a hölgy okozta Károly herceg válását Lady Dianától. Emellett a brit nemzetközösség államaiban is ellenállás várható a tervvel kapcsolatban és felerősödhetnek a köztársasági törekvések azokban az országokban, amelyek II. Erzsébetet ismerik el uralkodójuknak, mint például Ausztrália, Új-Zéland és Kanada.

Károly herceg feltehetően úgy véli, hogy mire sorra kerülhet megkoronázása, a brit közvélemény már eléggé hozzászokik Kamillához és nem ellenzi majd a trónörökös nejének új címét. A hölgy jelenleg a Cornwall hercegnője titulust viseli, mert a walesi hercegnői cím a köztudatban túl erősen kötődik Dianához.