A vallási törvények megsértése miatt őrizetbe vették azt a nigériai férfit, akinek 86 felesége és legalább 170 gyereke van - közölte bírósági forrásra hivatkozva az AFP francia hírügynökség kedden. A korábbi megállapodással ellentétben a férfi nem vált ugyanis el 82 feleségétől, hogy az iszlám törvényeknek megfelelően csak négy neje maradjon.

Mohammed Bello Abubakar hétfőn állt bíróság elé a vallási törvények megsértése és törvénytelen házasságai miatt. A férfi ártatlannak vallotta magát, ügyvédje pedig azt kérte, óvadék ellenében engedjék el védencét, mert 170 gyermekéről kell gondoskodnia. A bíróság elutasította a kérelmet. A 84 éves férfit október 6-ig őrizetben tartják, a vád várhatóan ekkor fogja bemutatni az ellene gyűjtött bizonyítékokat.

Mohammed Bello Abubakar augusztus végén beleegyezett, hogy 82 felesége ellen benyújtja a válókeresetet, de a vád szerint ezt nem tette meg. Az egyik legbefolyásosabb nigériai iszlám hivatal eredetileg halálra ítélte a férfit augusztus 21-én, a vallás előírásainak megszegése miatt. Néhány nappal később azonban úgy határoztak, a férfi két napot kap arra, hogy elhagyja lakóhelyét, hacsak nem nyújtja be a válókeresetet 82 feleségével szemben. Az továbbra sem derült ki, visszavonták-e a korábbi halálos ítéletet.

A 84 éves férfi legtöbb felesége egy észak-nigériai faluban él a családfővel és legalább 170 gyerekkel. Feleségei mind maguktól keresték fel a férfit, aki azt állítja, isteni parancsra vette el őket. Mohammed Bello Abubakar nem engedi, hogy családtagjai és csodálói gyógyszert szedjenek, és állítja, hogy a malária nem létezik. A családdal egy faluban élők azt mondják, fogalmuk sincs, a férfi hogyan tudja eltartani a családot, hiszen nem dolgozik, ahogy feleségei sem. (FH)