Amerikai tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy a cápáknál előfordul a szűznemzés. DNS-vizsgálattal megerősítették, hogy a virginiai akváriumban élő Tiditnek garantáltan apa nélkül lett gyereke. Az anya 8 éve él az akváriumban, és sosem volt dolga hímmel. A DNS-vizsgálat is azt mutatta ki, hogy a kölyökcápa apa nélkül jött a világra.
A tudósok szerint ez a második bizonyított eset a cápáknál előforduló szűznemzésre, amikor a petesejtből megtermékenyítés nélkül lesz új egyed. Eddig azt gondolták, hogy a szűznemzés (szakszóval partogenézis) csak alacsonyabb rendű állatoknál fordul elő, például bizonyos rovaroknál, pókoknál, százlábúaknál, rákoknál.
Az előző bizonyított eset cápákkal 2007 májusában történt, amikor Amerikában, Nebraska államban, az omahai akváriumban olyan nőstény cápa ellett meg, amely az előző három évben nem volt kapcsolatban hímmel. Ezen kívül vagy tíz olyan esetről tudnak, amikor felmerült a szűznemzés gyanúja, de a szakemberek akkor azzal magyarázták a "váratlan gyermekáldásokat", hogy a nőstények szervezete sokáig tudja tárolni a hímek spermáját. Most már ugyanezekről az esetekről is azt gondolják, hogy az aszexuális szaporodás a legmeggyőzőbb magyarázat. (FH)